(2008)
KONSEPTUTVIKLING, PROSJEKTLEDELSE

weaversofpeace_710x350
Nobelprisvinner Rigoberta Menchú Tum

– Hvis jeg skal dø, så dør jeg ikke forgjeves. Noen vil huske kampen min, skriver Ana Pérez Montejo fra Guatemala i boka «Fredsveverskene». Boken ble lansert på Nobels Fredssenter i forbindelse med den internasjonale dagen mot vold mot kvinner 25. november 2008.

Under krigen i Guatemala organiserte flere urfolkskvinner i enkeorganisasjonen CONAVIGUA. Drap, tortur og seksuelle overgrep ble brukt for å få kvinnene til å angi hverandre som medlemmer av geriljaen. Boken Fredsveverskene er en samling sterke historier fra 28 modige kvinner og er utgitt for å synliggjøre kvinners arbeid for fred og forsoning og deres utsatte og vanskelige situasjon i krig og konflikt. Ana Peréz Montejos historie viser i praksis hvor viktig FN sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet er for kvinner verden over som beskyttelse av kvinners menneskerettigheter.

Boklanseringen på Nobels fredssenter samlet over 300 gjester fra internasjonale og norsk kvinnebevegelse samt myndigheter og andre som er opptatt av kvinners deltakelse i fredsprosesser. Fremstående personer fra enkeorganisasjonen CONAVIGUA med Rigoberta Menchú Tum og Rosalina Tuyuc i spissen deltok på arrangementet sammen med Sissel Kyrkjebø, Lise Fjeldstad, Marit Hætta, Valkyrien Allstars og artisten Gaby Moreno fra Guatemala.